5 vragen aan ...

5 vragen aan … Hanna Koppenaal

March 16, 2014

Mogen we even voorstellen? Dit zijn de kunstenaars die meedoen aan de kunstestafette. We hebben ze een lange lijst met vragen gegeven, waaruit ze zelf 5 vragen kozen om te beantwoorden. De antwoorden lees je in deze rubriek. Kun je vast even kennismaken! In deze editie: Hanna Koppenaal.

Vis of vlees?
Vis. Mijn vader haalde vroeger vaker een haring met uitjes. Dan trok ik een vies gezicht. Maar de smaak verandert met de jaren.. En nu het kan, halen we binnenkort een nieuwe haring en laten we het ons ook sámen goed smaken.

Wat zou je doen als je 10 miljoen zou winnen?
Mijn pa krijgt een herberg van me. En ik ondersteun kunstenaars in doen wat ze moeten doen. Zo zie ik het namelijk, kunstenaars móeten maken, omdat ze anders overstromen en verdrinken in een grote hoeveelheid iets.

Het is een onoverzichtelijk bedrag die 10 miljoen. Dat moet ik opdelen in hoofdstukken en pagina’s. Dat wordt een heel boek. Ik denk dat ik er ook gekkigheid mee uit ga halen. Misschien ben ik wel niet meer voor rede vatbaar met zo een bedrag op zak. Misschien doe ik van schaamte geen deur meer open en verstof ik op een zolderkamer. Als ik daar overheen ben op een dag, en dat zal niet langer duren dan een dun laagje stof, ga ik eindeloos studeren.

Met wie (levend/overleden/fictief/echt) zou je 24h willen ruilen?
Gisteren bespraken mijn lief en ik dat we met elkaar willen ruilen om te voelen hoe het is om de ander te zijn. En een dag een piemel, dat wil ik graag.

Je beste/slechtste recente aankoop?
Mijn beste aankoop. Een poster met een foto uit 1948 van Juliette Gréco door Emmy Andriesse. Vandaag gekocht in het Boekenantiquariaat L. van Paddenburgh te Leiden. De poster hangt voor op de deur van het antiquariaat. Een tijd terug liep ik er langs en was ik gevangen door het beeld. De zangeres loopt over straat in Parijs, achter haar twee andere personen, haar ogen stralen iets van breekbaarheid uit, haar hele houding spreekt van vrouw-zijn. Ik was haar al lang vergeten, maar vandaag liep ik weer langs en door mijn overdondering herinnerde ik me de vorige keer, en ik had geen derde keer nodig, om het scheepsrecht te laten zijn. Voila.

Wat heb je gisteren gedaan?
Gisteren ben ik verhuisd. Met een boedelbak naar de Bilt. Naar daar waar de weersverwachtingen vandaan komen. Vanochtend liep ik door mijn nieuwe voortuin. Hij is immens. De hele buurt loopt er rond. Iedereen groet elkaar. Daar woon ik dan, in een huis met een bos voor de deur!